Zbor Heliantus na potulkách Poľskom

16.12.2019 18:07

Je 7 hodín ráno. Natešené, no stále trochu unavené tváre mladých zboristov a dospelých účastníkov zájazdu sa veselo hmýria popri autobusu. Po niekoľkých minútach, keď jposledný kufor naložený a posledné objatie na rozlúčku vykonané, sa vyráža na štvordňový výlet naprieč Poľskom. Okolo 14:00 sme sa dostali do nášho prvého cieľa – Jasná Hora v Čenstochovej. Ide o najvýznamnejšie pútnické miesto v Poľsku. Rozsiahly kláštor, krásne okolie a hlavne bohatá história - to všetko a ešte viac skrýva návšteva tohto miesta.

Na druhý deň sme navštívili Wloclawek, rodné mesto nášho novokňaza a dobrého priateľa zo susednej Marianky – brata Faustýna. Zobral nás do múzea Jerzyho Popiełuszky.

Atmosféra v tomto multimediálnom múzeu bola taká ako počasie v to dopoludnie – pochmúrna. Pre nás mladých bola však táto návšteva dôležitá pre pochopenie doby. Jerzy Popiełuszko bol totižto poľský kňaz, ktorý bol násilne zavraždený komunistami. Prečo? Pre svoju neochvejnú vieru. S blížiacim sa výročím novembra 89 sme si uvedomili, aký krutý bol komunistický režim a akí sme vďační, že môžeme žiť v slobode.

Navštívili sme ešte veľa zaujímavých a krásnych miest – Toruň, rodisko Mikoláša Koperníka či prímorské mesto Gdaňsk, miesto vzniku poľskej Solidarity.  Bol to nesmierne obohacujúci výlet. Spali sme na hrade, omše sme mali v prekrásnej, malej, historickej kaplnke - človek tam mal pocit, akoby sa vrátil stovky rokov v čase. V posledný deň nášho výletu sme spievali na sv. omši v meste Lodž, kde teraz pôsobí náš priateľ brat Timotej, ktorý s nami dva roky chodil na tábory. Všetci sme boli šťastní, že sa vidíme, no odchádzalo sa nám od neho o niečo ťažšie. Prajeme mu do jeho služby len to najlepšie!

 Nie je jednoduché opísať tak intenzívny čas do pár riadkov, no naozaj to boli prekrásne štyri dni. Boli to dni poznávania nového, utužovania priateľstiev, dobrodružstva a spevu. Všetko toto sme mohli zažiť vďaka podpore OZ Hlas nádeje, ktorí nám dlhoročne pomáhajú pri našich aktivitách. Taktiež veľká vďaka patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju a jeho Participatívnemu rozpočtu, pretože vďaka nim sme mohli prezentovať naše piesne, našu kultúru a zároveň spoznať novú úžasnú krajinu. Ďakujeme!

 

—————

Späť